WA autoverzekering: wat is het precies?

WA autoverzekering: wat is het precies?

Een verzekering voor de auto is in Nederland verplicht. Dit wordt een WA autoverzekering genoemd. Het gaat dan om een verzekering die de wettelijke aansprakelijkheid dekt. Niemand mag in Nederland de weg op met een auto terwijl deze niet verzekerd is.

Dekking

De WA autoverzekering dekt de schade die de verzekerde met een auto aan anderen en aan het motorrijtuig van een ander aanricht. Het gaat dan niet om de schade aan de eigen auto. Deze schade wordt niet gedekt door de WA autoverzekering. Alleen de schade aan eigendommen van een ander en letselschade wordt gedekt door de verzekering. De beperkt casco en volledig casco verzekeringen zijn uitbreidingen van de dekking van de WA verzekering. Deze dekken ook de schade door brand en diefstal en de volledig casco verzekering biedt ook een dekking voor schade die door de persoon zelf veroorzaakt wordt. Dit is de meest uitgebreide verzekering voor de auto.

Premie

Verschillende factoren zijn doorslaggevend voor de premie van een WA verzekering. Online kan snel en eenvoudig de premie berekend worden van verschillende verzekeraars. Alle verzekeraars hanteren een andere premie waardoor het raadzaam is om de WA verzekeringen voor de auto naast elkaar te leggen. Niet alleen de premie is anders maar ook de voorwaarden. De WA autoverzekering is de goedkoopste verzekering die beschikbaar is voor een auto. De beperkt en volledig cascoverzekering zijn beschikbaar voor een hogere premie. Voor de premieberekening zijn de volgende factoren bepalend:

  • Merk en model auto
  • Aantal jaren zonder schade gereden
  • Aantal kilometers per jaar
  • De leeftijd van de verzekerde
  • De woonplaats van de verzekerde
  • Het eigen risico

TIP: Bonusbeschermingsverzekering
Wil je niet terug vallen op de bonus malus ladder? Denk er dan over na om een bonusbeschermingsverzekering te nemen. Met deze verzekering ben je tegen één schade per jaar gedekt waardoor je niet meer hoeft te betalen als je een ongeluk hebt gehad. De korting op de premie blijft dan ongewijzigd en de opbouw van het aantal schadevrije jaren blijft doorgaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *